poniedziałek, 22 lutego 2016

Jabłecznik pod pierzynką

Składniki
  • mąka pszenna, 3 szkl
  • masło, 220g
  • smalec, 1 łyżka
  • cukier puder, 5 łyżek
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • jajka, 5 szt
  • jabłka obrane, 1 i 1/2 kg
  • cukier, 3/4 szkl
  • bułka tarta, 5 łyżek
Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki.
W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz