11:00

Krewetki w tempurze



Krewetki w olbrzymiej panierce z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego to idealna przekąska na imprezę. Mąka tempura jest idealna do tego zadania, bo bardzo mocno rośnie smażona na głębokim tłuszczu.

Składniki:

Krewetki rozmrażamy (mam mrożone i oczyszczone), posypujemy papryką słodką. Mąkę mieszamy w misce z wodą, kostką lodu i delikatnie doprawiamy solą. 

Do wysokiego garnka wlewamy olej, gdy jest bardzo gorący to na bieżąco moczymy krewetkę w panierce i wrzucamy do oleju. Drewnianą łyżką lekko mieszamy, by krewetka nie przywarła do dna garnka. 

Dobrze jest złapać krewetkę za ogonek, zanurzyć w tempurze i wrzucić do oleju, dzięki temu ogonek pozostanie bez panierki. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Mąkę tempurę i takie wielkie krewetki możecie kupić w sklepach Kuchnie Świata.











1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie