Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto czekoladowe powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była po prostu za gorzka. Ogólnie lubię czekolady deserowe gorzkie, ale tej byłam w stanie zjeść tylko kostkę i to dzieliłam ją na 3 razy.
Przepis na ciasto piernikowe z czekoladą:
(na formę o średnicy 28 cm)- 250 g masła lub margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1 łyżka alkoholu
dodatkowo:
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 szklanka konfitury ze śliwek węgierek
Jak zrobić ciasto piernikowe z czekoladą?
- Do rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić.
- Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek.
- Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C około 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto piernikowe wystudzić, przeciąć poziomo na dwie części i posmarować konfiturą. Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym cukrem pudrem z sokiem z pomarańczy i wodą.
- Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na następny dzień po zrobieniu.
- Dodam, że pomimo dodania 2 szklanek cukru ciasto nie jest za słodkie.
Zobacz również: piernik wyśmienity.
Od zawsze byłam fanką ciemnych ciast :) Pyszności
OdpowiedzUsuń