Kolejne wspaniałe scones z przepisu Anny Olson, tym razem w wersji odtłuszczonej i dla alergików – bez jajek i mleka. Z wyraźną korzenną nutą cynamonu oraz imbiru i rodzynkami. Pyszne i prawie bez wyrzutów sumienia :)
Te scones słodycz zawdzięczają syropowi klonowemu oraz rodzynkom, których ja akurat dałam więcej, bo bardzo je lubimy. Jeśli jednak wolicie, możecie trzymać się ściśle przepisu i tym samym dodatkowo ograniczyć cukier, którego rodzynki zawierają przecież sporo. Samo ciasto nie jest jednak przesadnie słodkie, więc nie musicie sobie żałować, jeśli lubicie rodzynki, tak jak my ;)
Bułeczki są mięciutkie, sycące, nieprzesłodzone i ekspresowe w wykonaniu. Sprawdzą się doskonale na weekendowe śniadanie, słodki podwieczorek lub małe co nieco do szkoły. Jak na scones przystało, najlepiej smakują świeże, jeszcze lekko ciepłe, ale dobrze się przechowują i równie smaczne kolejnego dnia. Posmakują z pewnością nie tylko alergikom :)
Polecam :)
*przepis z „Back to baking” Anny Olson
Składniki na 8 dużych bułeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej plus trochę do podsypywania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka sojowego lub migdałowego (używałam sojowego)
- 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki rodzynek (dałam całą szklankę)
Dodatkowo:
- 1 łyżka mleka roślinnego wymieszana z łyżką syropu klonowego do posmarowania scones przed pieczeniem
Wykonanie:
Połącz mleko sojowe lub migdałowe z syropem klonowym oraz olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól zmieszaj w drugej misce. Zrób dołek na środku i wlej tam wymieszane mokre składniki. Mieszaj wszystko drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, do momentu, aż zacznie się łączyć, po czym wyjmij na oprószony mąką blat.
Dodaj do ciasta rodzynki i zagnieć krótko, tylko do połączenia, składając ciasto kilkakrotnie. Uformuj dysk o średnicy około 20cm i pokrój na 8 trójkątów. Przełóż je otrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Posmaruj każdy trójkąt ciasta odrobiną mleka roślinnego wymieszanego z syropem. klonowym
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Podawaj jeszcze lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej, same lub z odrobiną masełka bądź ulubionego dżemu.
Smacznego :)
Robiłam je raz i jakoś ich smak mi nie pasuje,choć wyglądają apetycznie.Wolę jednak drożdżowe.
PolubieniePolubienie
Ale mi podkręciłaś apetyt… Ojojoj… jak ja bym je jadła.
PolubieniePolubienie
zdjęcia na Twoim blogu są obłędne! aż trudno trzymać się z dala od kuchni:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo za tak miłe słowa 💚
PolubieniePolubienie