Schab w sosie

Mięso w pikantnym, kremowym sosie

Składniki

2 plastry schabu

1 cebula

20 dkg pieczarek

1/2 szklanki gorącego bulionu

1/2 szklanki śmietany 30%

sól, pieprz

ostra mieszanka przypraw (młynek)

2 łyżki maki krupczatki

 

Sposób przygotowania

Schab pokroić w paski. Obsypać przyprawami i mąką. Obsmażyć na rumiano z rozgrzanym tłuszczu.

Schab zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu odsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Dodać schab i podlać bulionem. Doprawić. Smażyć do jego odparowania.

Kiedy bulion odparuje, wlać śmietanę i smażyć 5-10 minut do jej zredukowania. Podawać z kaszą lub ryżem i lekką surówką.

Dodaj komentarz