Sałatka na roszponce z kawałkami awokado i grejpfruta. Cytrus ten orzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy.
- 2 garści roszponki
- 50 g sera sałatkowo-kanapkowego
- 1/2 szt awokado
- 1/2 szt grejpfruta
- 1 łyżka ziaren słonecznika
DRESSING:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić.
Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce.
Ser pokroić w kostkę i ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki. Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym dressingiem. Słonecznik można wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy :) Smacznego :)