Roszponka z awokado i grejpfrutem

Sałatka na roszponce z kawałkami awokado i grejpfruta. Cytrus ten orzeźwia nieco mdłe awokado i nadaje sałatce soczystości i wyraźnego smaku. Porcja jest na jedną osobę, bo taką sałatkę zabrałam do pracy.

to

  • 2 garści roszponki
  • 50 g sera sałatkowo-kanapkowego
  • 1/2 szt awokado
  • 1/2 szt grejpfruta
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
DRESSING:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 

Składniki dressingu rozetrzeć w małej miseczce i odstawić.

Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce.
Ser pokroić w kostkę i ułożyć na roszponce razem z kawałkami grejpfruta. Wyjęłam sam miąższ, który nie jest taki gorzki. Połówkę awokado obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym dressingiem. Słonecznik można wcześniej podprażyć na suchej patelni, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy :) Smacznego :)

to1

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.