Sernik gotowany

Składniki

ciasto:

3 szklanki mąki

1 kostka margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 jaja

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 cukier waniliowy

masa serowa:

1 kg sera na sernik

15 dkg masła

5 jajek

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru kryształu

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka

do dekoracji:

polewa

wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić, najlepiej w zamrażarce. Podzielić na trzy części. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni, około 15-20 minut. (blaszka 25×40 cm)

Ser, jajka, masło, cukier i cukier waniliowy włożyć do garnka i miksując podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa będzie jednolita, wlać do niego budyń rozprowadzony w mleku i nadal miksując doprowadzić do zagotowania. Masa powinna zgęstnięć. Gorącą masą przełożyć placki. Wierzch udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz