Rybne risotto

Pomysł na rybę 🙂

Składniki

1 filet z flądry (ok. 45 dkg)

20 dkg ryżu

200g cukinii

2 pomidory

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

ostra mieszanka przypraw (młynek)

przyprawa do ryb

 

Sposób przygotowania

Rybę obsypać przyprawami i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy zbrązowieje wyrzucić i wsypać ryż. Po 3-4 minutach zalać wodą (wody ma być objętościowo 2 razy więcej niż ryżu). Posolić. Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić drobna kostkę. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ryżu. Przyprawić. Wymieszać.

Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ryba zmieni kolor na biały. Pod koniec duszenia dodać koperek. Wymieszać. Podawać gorące. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz