Chicken thigh fillet with leek
Składniki / Ingredients:
2 filety z udka kurczaka / 2 chicken thigh fillet
1/2 pora / 1/2 leek
1/2 marchewki / 1/2 carrot
1/2 jogurtu naturalnego małego / 100 ml natural yougurt
2 ząbki czosnku / 1 garlic cloves
2 łyżki masła / 2 tbsp butter
sól, pieprz / salt, pepper
jajko / egg
bułka tarta / breadcrumbs
Sposób przygotowania
Pora pokroić w półplasterki, marchewkę zetrzeć na drobnym oczku, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać masło i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.
Mięso lekko rozbić jeśli nałożyć nadzienie i zwinąć w roladkę. Panierować dwukrotnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem i bułce tartej. Usmażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Pozostałego pora z marchewką podgrzać, zdjąć z ognia i zalać jogurtem. Dokładnie wymieszać.
U mnie z ryżem polanym sosem porowym i posypanym świeżo mielonym pieprzem i ze smażoną, czerwoną kapustą. Smacznego 🙂