TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem

I znów zabieram Was do Tajlandii! ( taki, tak, wiem, że to lubicie! ).

Mam dla Was przepis na swoją ulubioną zupę tajską – TOM KHA KAI.

Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii.

Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego.

Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad!

Koniecznie spróbujcie!

tom kha kai , zupa tajska , zupa kokosowa , kuchnia tajska , zupa z kurczakiem , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:

( 4 porcje )

* filet z kurczaka – 200 g
* korzeń galangalu – cm
* mleko kokosowe – 400 ml
* trawa cytrynowa – 1 łodyżka
* szalotka – 2 szt
* papryczka chili – 1 szt
* liście limonki kaffir – 4 szt
* grzyby mun – 1 pełna garść
* sok z limonki – 3 łyżki
* sos rybny – 2 łyżki
* cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka
* świeży kawałek imbiru – 1 cm
* sól – do smaku
* świeża kolendry

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do garnka wlewamy 300 ml wody i mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w piórka szalotki, posiekane chili, liście limonki, trawę cytrynową oraz obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut.

Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun.

Doprawiamy solą, sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem trzcinowym.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    PAD THAI Z KURCZAKIEM
    18 lutego 2016 at 09:07

    […] z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i […]

  • Reply
    CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM
    11 kwietnia 2016 at 19:47

    […] Robi się je niesamowicie szybko, a jego smak zachwyca podniebienia wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress