Mięsny strudel

Mięsny strudel

Składniki

20 dkg mąki

2 łyżki oleju

1 żółtko (białko zostawić do posmarowania strudla)

1/2 łyżeczki soli

  1. 1/2 szklanki wody

farsz:

25 dkg łopatki wieprzowej

1 duża cebula

1 duża marchewka

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

pieprz kajeński

słodka papryka

zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wodę dolewać w miarę potrzeby. Gotowe ciasto odłożyć przykryte ściereczką. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w kostkę. Podsmażyć. Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dokładnie wymieszać. Dodać do cebuli i marchewki. Podsmażyć. Przyprawić słodka papryką i ziołami.

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozłożyć farsz. Brzegi zawinąć do środka i zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Upieczony strudel wyjąc z piekarnika i pokroić. Smacznego 🙂

skanowanie00013

Dodaj komentarz