PIECZONY KALAFIOR Z MIGDAŁAMI


mam to na widelcu PIECZONY KALAFIOR Z MIGDALAMI

Nie jestem wielkim fanem gotowanego kalafiora – nie bijcie mnie! Przecież się przyznałem…

Za to nie mogę się oprzeć innej wersji… Pieczony kalafior to jest to! W pieczeniu nabiera smaku, mocy, aromatu.

Niby nic wielkiego – nieco inny sposób przygotowania, a różnica znaczna. Tak się rozpędziłem, że kilka razy pod rząd wjeżdżał na stół pod różnymi postaciami. Jako warzywko do mięsa, w sałatce, a nawet zmiksowany na zupę-krem.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście przyrządzać kalafiora w ten sposób, zachęcam!

MAM TO NA WIDELCU PIECZONY KALAFIOR Z MIGDALAMI 1


co potrzebne

1 duży kalafior
2-3 łyżki oliwy lub oleju o zdecydowanym aromacie orzechów
sól, pieprz, chilli, suszony czosnek
garść siekanych uprażonych migdałów
świeży koperek
sok z 1/2 limonki
kawałek suchej kiełbasy np. myśliwskiej lub kilka plastrów dobrej szynki

jak zrobic

  1. Umytego i osuszonego kalafiora dzielę na drobne różyczki.
  2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i skrapiam 1 łyżką oliwy oraz posypuję szczyptą soli morskiej. Na papierze rozkładam różyczki kalafiora (jedna warstwa). Kalafiora skrapiam 2 łyżkami oliwy. Posypuję solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, płatkami chili i suszonym czosnkiem. Blaszkę wkładam do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (u mnie funkcja termoobiegu).
  3. Kalafiora piekę przez 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia kalafiora posypuję drobno pokrojoną kiełbasą (słupki lub kostka) lub pokrojoną drobno szynką.
  4. Po wyjęciu posypuję lekko uprażonymi na suchej patelni migdałami i skrapiam sokiem z połowy limonki. Dodaję gałązki świeżego koperku.

Tak upieczony kalafior jest świetną bazą do zrobienia różnych sałatek np. z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, grillowanych warzyw, orzechów, pleśniowego sera i lekkiego sosu jogurtowego. Po dodaniu bulionu warzywnego, mielonego kminku i śmietany zrobimy z niego pyszną zupę-krem.

Życzę aromatycznego&kalafiorowego!

 

Dodaj komentarz