2/16/2016

Pieczarkowa potrawka

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 60 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • szklanka groszku ( u mnie mrożony)
  • 7-8 kiszonych ogórków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do dania. Dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Jak trzeba podlewamy trochę wodą (można użyć wody z ogórków). Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Można dodać wodę z ogórków dla uzyskania kwaśniejszego smaku.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

3 komentarze:

  1. Pycha ! Ja bym ją chętnie zjadła z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozytywne komentarze. Z ryżem chyba jednak odradzam, bo nie tworzy się za dużo sosu podczas duszenia:) Osobiście lubię jak ryż "pływa" w sosie. No chyba, że ktoś ma inne upodobania.

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger