Śledzie w stylu śródziemnomorskim

Śledzie w stylu śródziemnomorskim

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Śledzie w stylu śródziemnomorskim – na przystawkę, na kolację, na przyjęcie. Solone śledzie z różnymi dodatkami to popularna przekąska. Są świetne na postny piątek, Wigilię, imprezę karnawałową, pod wódeczkę. Przepis na śledzie w stylu śródziemnomorskim dostałam od mojej dobrej znajomej, wspaniałej nauczycielki języka angielskiego i pasjonatki wszystkiego co włoskie – kuchni, kultury i języka. 

 

Porcja na 1 słoik o pojemności 900 ml

 

Składniki:

 

  • ½ kg solonych płatów śledziowych (a’la matiasów)
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 średnia cebula biała
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 70 g czarnych oliwek
  • 50 g kaparów
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

 

Płaty śledziowe moczyć w mieszance mleka i wody przez 1 godzinę.

 

 

Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do większej miski.

 

 

Cebule obrać i drobno posiekać, dodać do śledzi.

 

 

Oliwki wyjąć ze słoiczka, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Dodać odcedzone kapary.

 

 

Pomidory pokroić drobno pokroić przełożyć do śledzi. Dodać łyżeczkę marynowanych ziaren zielonego pieprzu.

 

 

Wlać pozostałą oliwę z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek oleju rzepakowego. Wszystko razem wymieszać.

 

 

Przełożyć do dużego 900 ml słoika, zalać do pełna olejem rzepakowym.

 

 

Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *