Składniki:
- 5 marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 1 pietruszka w korzeniu
- kawałek selera
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- majeranek
- estragon
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego.
Wszystkie warzywa, słonecznik oraz płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki.
Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C.
Najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki.
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuń:) taki właśnie jest ten pasztet:) smaczny i zdrowy:)
Usuń