Pieczone ziemniaki w piekarniku – to smaczny dodatek do obiadu. Jeśli lubicie frytki, to te ziemniaki pokochacie jeszcze bardziej :) Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze rybami.
Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki:
- ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu)
- letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku)
- 2 czubate łyżki cukru
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3-4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- ewentualnie sól do smaku
Pieczone ziemniaki w piekarniku – Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę (ewentualnie jeśli są to młode, małe ziemniaczki, to można je pozostawić w całości).
- Zalać je letnią wodą, dodać 2 czubate łyżki cukru, wymieszać. Od momentu zawrzenia gotować przez ok. 7-10 minut (ziemniaki powinny być półtwarde). Odcedzić dokładnie na sitku i pozostawić do odparowania.
- Lekko ugotowane ziemniaki wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju lub oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, dokładnie wymieszać, by każdy ziemniak był otoczony w przyprawach. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
- Włożyć do piekarnika i piec w temp. 200C do czasu aż będą odpowiednio miękkie (ok. 50 minut). Po 20 minut od rozpoczęcia pieczenia warto ziemniaki przemieszać, by zarumieniły się z każdej strony. Jeśli po 40 minutach ziemniaki jeszcze nie są chrupiące, to można zwiększyć temp. do 220C na ostatnie 10 minut pieczenia.
- Może zainteresuje Cię również przepis na: chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
Wspaniałe :)
Mhhh super:)
Do tego salatkaidealne połączenie
Mniammmm
Nie raz gościły na naszym stole pycha
Są pyszne
Rewelacja
Są super!
Rewelacja
ja zmodyfikowałam przepis zamiast przyprawy o ziemniaków to dałam:
rozmaryn, czosnek, oliwę, kurkmę, pieprz i sol plus ciut papryki..
Ja ziemiaki kroje i posypuje przyprawa do ziemiakow i troche oleju i pieke ok 40 min z termoobiegiem,tez sa pyszne.
jaka temperatura
Dodałam coś od siebie. Cebole granulowana i parówki pokrojone w talarki. Ciekawe co mi wyjdzie.
Naczynie zaroodporne ma byc zamkniete czy bez pokrywki piec?
Bez przykrycia ;)
To te ziemniaki mają być na słodko?
Nie czuć tego cukru potem ;) a dzięki dodaniu cukru robi się chrupiąca skórka ;)
Przecież mowiła pani o obieraniu ziemniaków – to jaka skórka ma być chrupiąca? :)
Nie dosłownie skórka-obierka ;) tylko ‘skórka’, która się utworzy podczas pieczenia :)
To lubie mniam
Prosto i smacznie-to lubię najbardziej!
Zapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com