Składniki na ciasto: - 340g mąki pszennej (typ 550) - 5g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 300 g startej mozzarelli - 3 kulki mozzarelli light - salami - oliwki z migdałami - papryczka chilli - rukola - oliwa cytrynowa ( przepis )
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże – wyrabiamy robotem z hakiem na gładkie, elastyczne ciasto ( ok. 10 minut). Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Ciasto przygotowałam z podwójnej porcji (z 680g mąki), ponieważ przygotowałam dwie pizze – prostokątną i okrągłą. Formujemy kule, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 230ºC. Oprószamy ciasto mąką i wałkujemy od środka, aby usunąć pęcherzyki powietrza, formując pożądany kształt. Układamy na blszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, kładziemy ciasto nadając mu ostateczny kształt. Ciasto lekko smarujemy oliwą. Nakładamy startą mozzarellę, plasterki salami, pokrojone w plastry kulki mozzarelli, pokrojone oliwki i chilli. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 – 20 min. (w zależności od tego, jak duże są pizze, dla małych wystarczy 10-15). Na upieczoną pizzę kładziemy rukolę. Podajemy z oliwą cytrynową.
Pizza z salami i rukolą, moim zdaniem wymaga tylko jednego dodatku – delikatnego skropienia oliwą cytrynową. Nie tylko na święto pizzy – gorąco polecam i życzę smacznego.
Oceń przepis
Marzena
14 lutego 2016 at 17:39
Kochana pyszna propozycja
Danusia
14 lutego 2016 at 22:43
Dziękuję Marzenko, pizza była wspaniała.
Joanna Seta-Pryjomska
23 lutego 2016 at 12:11
Taką pizzę to ja zjem zawsze i chętnie
Danusia
9 lutego 2017 at 15:06
Witaj w “Klubie” Joasiu.
EsmeraldaZeSmakiem
9 lutego 2017 at 14:41
Lubię chyba wszystkie, oliwa z oliwek obowiązkowo. Wspaniała pizza
Danusia
9 lutego 2017 at 15:05
Ja również Dorotko. Jeszcze nie trafiłam na domową, która by mi nie smakowała.
Oliwa cytrynowa do pizzy jest wspaniałym dodatkiem.