aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 9 lutego 2016

Soczyste udka z kurczaka w rękawie

Rękaw do pieczenia jest świetną alternatywą dla niezdrowych, tłustych i ciężkich metod przygotowywania mięsa. W ten sposób mięso delikatnie dusi się bez dodatku tłuszczu, a jedynie w tym, które się niego wytopi. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza jest soczyste, wilgotne, absolutnie nie jest przesuszone i wprost samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Doprawione papryką, czosnkiem, kminkiem, kurkumą i natką pietruszki nie byle jak pobudza kubki smakowe ;)


Soczyste udka z kurczaka w rękawie




Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
przyprawy: po 2 łyżeczki soli himalajskiej i słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminku mielonego, papryki ostrej, natki pietruszki, czosnku i pieprzu

Dzisiejszy wpis znowu będzie krótki... i pyszny! Ale naprawdę przygotowanie tego soczystego i aromatycznego mięsa jest banalnie proste i szybkie! 

Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso. Ja wolę mniejsze kawałki, dlatego każdą z ćwiartek przecinam dodatkowo na pół. 


Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, zabezpieczamy z obu stron, pozostawiając trochę luzu w woreczku - w czasie pieczenia woreczek będzie rósł :)

Pieczemy w temp. 200 st. przez 60 minut.
Można po 30 minutach przekręcić całość na drugą stronę - mięso będzie wtedy równomiernie zrobione.


Gotowe :)

Udka wspaniale smakują z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziecie tutaj
Smacznego :)
aakuku 

1 komentarz :