Mąka kasztanowa jest obłędna. Jedyna w swoim rodzaju. Powstaje ze zmielonych kasztanów jadalnych. Pozbawiona glutenu, najbardziej zbliżona w konsystencji i zachowaniu do mąki glutenowej, lekko strawna, o delikatnym orzechowym smaku, naturalnie lekko słodka. Wyśmienita do słodkich wypieków, naleśników i racuchów.
Dziś serwuję puszyste pancakes z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Nieco nabałaganiłem podczas jedzenia, ale lubię gdy po plackach obficie ścieka sos…
Spróbujcie!
150 g mąki kasztanowej
150 ml mleka (ja użyłem migdałowego)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska z lekką górką)
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu (można użyć drobnego cukru)
dodatkowo:
bita śmietana
mus truskawkowy
gorzka czekolada
- Mleko mieszam z jajkami i ksylitolem (możecie użyć cukru pudru lub cukru tradycyjnego). Płyn wlewam do miski z przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie mieszam, by pozbyć się grudek. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą się konsystencję. Ciasto odstawiam na 30 minut.
- Na patelnię przetartą oliwą (używam silikonowego pędzelka) wykładam porcje ciasta (smażę placki mniej więcej wielkości talerzyka od filiżanki – z tej porcji ciasta wychodzi ok. 7-8 placków. Pancakes smażę na średnim ogniu, przez 2-3 minuty z jednej strony (podczas smażenia placki ładnie rosną i robią się pulchne) i 1 minutę z drugiej.
Do placków dodałem bitą śmietanę (ubiłem na sztywno 200 ml śmietany kremówki 30% bez cukru) i sosu z truskawek (mrożone truskawki zmiksowałem, a następnie gotowałem przez kilka minut , by sos się zredukował. Zredukowany sos przetarłem przez sitko – dla podkreślenia koloru dodałem pół łyżeczki soku z buraka).
Gdybyście szukali sklepu, gdzie mąkę kasztanową możecie kupić, to na pewno znajdziecie ją TUTAJ – nie jest tania, niestety, ale warto od czasu do czasu zaszaleć…
Życzę plackowego&kasztanowego!
z mąki kasztanowej robiłam raz gofry – mój narzeczony zawsze, kiedy robimy gofry prosi o powtórkę – uwielbiamy mąkę kasztanową :)
PolubieniePolubienie
Niestety nie mam odpowiedniego urządzenia ani formy do gofrów. Chętnie bym spróbował :)
PolubieniePolubienie