Rzodkiewka jako gwiazda w roli głównej

Zajęta życiem nie zdawałam sobie sprawy, że od dłuższego czasu nie opublikowałam żadnego nowego przepisu. Zanim wrócę do pisania na pełnych obrotach, dziś na szybko dzielę się czymś co trudno może nazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól.

 

11 05 15 radish platter (8) FP

Rzodkiewka jako przystawka

Składniki (porcja na 3 osoby):

  • 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne)
  • 3 małe lemonki
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
  1. Zebrać razem wszystkie składniki.
  2. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane). Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki.
  3. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu).
  4. Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą morską.

Smacznego.

 

Kliknij na zdjęcie poniżej:

puppy

 

1 Comments

Dodaj komentarz