Jest mi niezmiernie miło zaprosić was do pierwszej organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej.
Od nowego roku ograniczyłem, a właściwie wykluczyłem ze swojej diety, produkty zbożowe z glutenem. Ta decyzja nie ma nic wspólnego z ograniczeniami związanymi ze zdrowiem, a raczej z potrzebą zmiany diety.
Większość z nas, nawet zdecydowana większość, wychowana jest -jak ja to nazywam- w kulturze chleba. Przyzwyczajenia robią więc swoje. Wykluczyłem gluten, ale do chleba od czasu do czasu mnie ciągnie. Stąd pomysł na akcję – pieczmy z bezglutenowej mąki, z alternatywnej mąki, z tej zdrowszej.
Mam nadzieję, że akcja spodoba się nie tylko osobom ze zdiagnozowaną alergią na gluten, ale także tym, którzy świadomie wyłączają lub ograniczają produkty z glutenem.
Akcja kierowana jest do wszystkich, którzy kochają chleb, bułki, rogale, ale z różnych przyczyn szukają alternatywy dla codziennych wypieków.
Akcja Pieczywo bez glutenu rozpocznie się 20 lutego, zakończy 20 marca 2016 roku.
Opublikowana jest na portalach Mikser kulinarny i Durszlak.
Mam nadzieję, że wspólnie zbierzemy listę smakowitych i inspirujących przepisów na codzienne pieczywo!
Serdecznie zapraszam!
Zasady akcji:
1. Do akcji można dodawać przepisy na pieczywo (chleb, rogale, bułki, bajgle, również słodkie pieczywo itp. z wykluczeniem ciast i ciasteczek) z użyciem mąki bezglutenowej.
2. W przepisach na pieczywo można użyć następujących mąk: kukurydziana, owsiana, ryżowa, sojowa, gryczana, kasztanowa, kokosowa, fasolowa, migdałowa, z komosy ryżowej, sezamowa, ziemniaczana, z pestek dyni, z tapioki, z prosa, z komosy ryżowej.
3. Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
4. Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji i po jej zakończeniu.
5. Wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
6. Uczestnik musi wkleić baner akcji pobrany ze strony akcji w widocznym miejscu przy przepisie.
7. Wpis musi zawierać zdjęcie wypieku oraz wyszczególnione rodzaje wszystkich mąk użytych w przepisie w liście składników.
Te banery przeniosą was na akcje strony:
I jeszcze kilka słów (w skrócie) o wadach i zaletach diety bezglutenowej za artykułem z portalu bonavita.pl
Zalety:
- redukcja dolegliwości wynikających z nietolerancji, takich jak m.in. bóle głowy, problemy trawienne, biegunki na zmianę z zaparciami, ogólne, złe samopoczucie, senność, zmienne nastroje, objawy agresji i problemy z układem nerwowym
- redukcja dolegliwości trawiennych, wzdęć, uczucia pełności, biegunek
- obniżenie i regulacja tłuszczowej masy ciała
- zmniejszenie objawów choroby Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych
- uregulowanie gospodarki wodnej
- zmniejszenie częstotliwości migren
- szybka poprawa samopoczucia i redukcja objawów
- wysoka jakość stosowanych produktów
Wady:
- wysokie koszty produktów
- trudniejszy dostęp do produktów bezglutenowych
- wysokie restrykcje dietetyczne
- długotrwały okres stosowania diety
- konieczność rezygnacji z jadania w niesprawdzonych miejscach
Pełny artykuł do przeczytania znajdziecie TUTAJ