Orzechowiec z kawą

Ciasto na białkach ze sporą ilością zmielonych orzechów włoskich. Przełożone kremem kawowym na bazie jogurtu naturalnego. Delikatne i przyjemne połączenie orzechów i kawy.  Polecam :)

to

CIASTO:
  • 6 białek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g orzechów włoskich zmielonych
  • szczypta soli
KREM KAWOWY:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka mocnego espresso
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (21×25) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Żelatynę namoczyć w 1/4szkl zimnego espresso. Kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści. Jogurt utrzeć z cukrem, wlać pozostałe espresso i dokładnie wymieszać. Ucierając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubić i dodając porcjami wmieszać w krem kawowy. Kiedy zacznie tężeć wylać połowę na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu. Odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto przekładałam w formie, w której wcześniej się piekło. Na wierzchu wzorek zrobiony widelcem. Smacznego :)

Rada: Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.

to1

7 uwag do wpisu “Orzechowiec z kawą

  1. Ciasto dobre ale ten biszkopt w środku opada strasznie i ciężko to potem nawet przekroić bo robi się forma krateru ehhh musiałam dopiec drugie ciasto:((( Lepiej chyba piec dwa osobne placki!

    Polubienie

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.