Blaty miodowego ciasta przełożone sernikiem gotowanym z dodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Sernik z kajmakiem gotowałam już w tym przepisie „klik”. Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem. Zaletą tego ciasta jest to, że można je upiec parę dni wcześniej. Nawet jest to wskazane, gdyż ciasto miodowe potrzebuje czasu, żeby zmięknąć. Za to później szybko zniknie :)
CIASTO MIODOWE:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 200g masła
- 2 jajka
SER KAJMAKOWY:
- 500g twarogu zmielonego
- 100g masła
- 200g kajmaku (masy krówkowej)
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
MASA JABŁKOWA:
- 1 kg jabłek (waga po obraniu)
- 2 opakowania zielonych galaretek
- 1 szklanka wody
POLEWA:
- 3 łyżki kajmaku
- 100g zmielonych orzechów włoskich
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 23x33cm i każdy upiec oddzielnie po 10-15min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie.
Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć masło i kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem.
W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :)
RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały.
Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu.
Rewelacyjne ciasto!Bardzo lubię miodownik, a z takim pysznym przełożeniem…mniam!
PolubieniePolubienie
ale to ładnie wygląda!!
PolubieniePolubienie