poniedziałek, 8 lutego 2016

SAŁATKA NA CIEPŁO Z BULGUREM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Wiosna zbliża się wielkimi krokami.
I bardzo mnie ten fakt cieszy.
Czekam na nią z otwartymi ramionami.
Moja rodzina, chyba też już się cieplejszej pory roku doczekać nie może.
I to nie tylko dlatego, że zrzucą z ramion wierzchnie okrycia.
Prosząc mnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;)


SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
1/2 szkl kaszy bulgur
1 szalotka
1 ząbek czosnku
6-7 pieczarek
kilka różyczek brokułu
1 łyżka papryki suszonej w płatkach
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżka oliwy
sól
pieprz


A jak to zrobić:

Kaszę bulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić na 15 minut.
Brokuł ugotować al`dente.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów.
Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów.
Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Bulgur odcedzić i dodać na patelnię.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części i również wrzucić do gotującego się dania.
Całość smażyć jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem.
Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki.
Najlepiej smakuje na ciepło :)

Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...