Pasztet z czerwonej soczewicy


          Kiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała pasztet z soczewicy. Byłam do niego sceptycznie nastawiona, jednak po skosztowaniu zmieniłam zdanie. Okazał się on niezwykle delikatny, smaczny i bardzo dobrze doprawiony.  Tym sposobem przekonałam się do wykorzystania soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej męża.  Podany na świeżym chlebku stanowił idealną przekąskę. 


Składniki:


- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 duże marchewki
- 2-3 cebule
- masło
- czosnek (około 3- 4 duże ząbki)
- sól, pieprz
- curry
- czerwona papryka




Sposób przygotowania:
 
  1.  Soczewicę gotujemy w 2 szklankach zimne wody do miękkości.
  2. Na patelnię rozgrzewamy masło i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starkowaną na dużych oczkach marchewkę i wszystko razem smażymy do miękkości.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy płaską łyżeczkę curry, paprykę, sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodajemy do ugotowanej soczewicy.
  5. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
  6. wykładamy naszą masę do wysmarowanej masłem keksówki.
  7. Pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 - 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz