środa, 3 lutego 2016

PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ

 Jutro tłusty czwartek ale po co czekać do jutra? Już dziś zapraszam Was na tłuściutką środę, w której trochę przybliżę o co chodzi w ten czwartek...
Tłusty czwartek, jest ostatnim czwartkiem przed Wielkim Postem, który zapowiada nam wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu przez 40 dni. W ten dzień można się opychać ile wlezie, żeby było tłusto i na bogato. W dawnych czasach pączki nadziewało się słoniną i mięsem a popijano wódką, aby zakończyć karnawał z pełnymi brzuchami. Podobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny, wolę nie ryzykować - zaczynam już dziś pączkowanie w dobrej wierze na przyszłość :-)

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki otrąb pszennych 
  • 3 żółtka 
  • 100 ml mleka             
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 25 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • szczypta soli 
  • olej kokosowy do smażenia 
  • 1 słoik marmolady z dzikiej róży 
 Sposób przyrządzenia: 

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 8 min
  2. Dodać przesianą mąkę, otręby,cukier, masło, sól. Wyrobić ręką. Na koniec dodać spirytus, dzięki czemu podczas smażenia będą chłonąć mniej tłuszczu. 
  3. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  4. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia. 
  5. Rozgrzać w garnku tłuszcz, wkładać pączki partiami, aż będą rumiane z oby stron. Nie ma potrzeby przekręcani, ponieważ pączki same się obracają :-) 
  6. Odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 
SMACZNEGO !!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz