Green stately velvet

czyli Krem z Porów


Uwielbiamy kremy, miękkie puszyste zupy kremy, na każdy zły humor czy niepogodę...
O ile robiłam już kremów wiele, z porem był to pierwszy raz.
Odkryłam już czas temu, Jadłonomię. Nie jestem weganką czy wegetarianką, jednak, specyfika mojej diety pozwala na czerpanie wielu pomysłów z tej książki. Uwielbiam ją za prostotę, ale też możliwość odkrywania nowych składników, czy możliwości ich mieszania.
Mój przepis jest delikatnie zmodyfikowany, lecz równie pyszny :)

Składniki na 4 osoby oczywiście w zależności od natężenia głodu :)

Składniki:


  • 1 duży por
  • 3 ziemniaki
  • 1 laska wanili 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • olej kokosowy
  • sól
  • czarny pieprz
  • prażone płatki lub tarte migdały
  • 2 łyżki stołowe startego parmezanu

Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony i posiekany por. Dorzucić przekrojoną lasę wanilii i dusić na małym "ogniu" ok 15 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę i dodać do porów. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Dodać bulion oraz mleko i dusić przez następne 30 min.
Wyłowić wanilię i zmiksować blenderem na krem. 
Dla aksamitu smaku, przelać przez geste sitko.
Doprawić pieprzem i solą.

Podawać z prażonymi tartymi migdałami oraz tartym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Smacznego!






Comments

Popular Posts