Hummus thats all

czyli klasyczny hummus


Już sama nie pamiętam, kiedy odkryłam hummus. Hummus je sie sam, je się z wszystkim, jest pyszny i bardzo sycący.
A dla lubiących zmiany, pozwala on na przygotowanie w wielu wariantach smakowych, w zależności od humoru :)

Składniki pozwalają na zapełnienie dwóch słoików. Jeden na kolacje drugi na następny dzień !


Hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej.

Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnektahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytrynyprzyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.



Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka swieżo ugotowanej
  • 1 łyżka pasty tahiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • słodka papryka



Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa.
Gotowy hummus skropić oliwą.
Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami  pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików.


Alternatywne możemy dodać suszone pomidory + pietruszka


Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie wymagające wielu przygotowań.



Polecam!

Comments

Popular Posts