A bit of seafood

czyli pikantny krewetkowo - łososiowy bulion



Czasami szuka Cię smak i nie możesz go odnaleźć...Na moje chwile grozy, przychodzi z pomocą pyszny, pikantny bulion rybny, który pomaga ulżyć moim kubkom smakowym. I nie tylko moim :)Tylko jedna uwaga... podobnie jak z bulionem z wieprzowiną, nie można się mu oprzeć i można go jeść bez pamięci.Ale być złotą rybką to sama radość, wiec czerpmy z chwili ile się da!

Składniki pozwalają na zapełnienie czterech brzuszków. Lub romantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą !Czas przygotowania: 15-20 min


Składniki:
  • 300-400 g (lub pół opakowania mrożonych) krewetek tygrysich
  • 300-400 g świeżego łososia
  • 1 litr wody (do bulionu)
  • 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki
  • 1/2 papryczki chili żółtej i czerwonej (lub tylko czerwona)
  • 1 świeżą cebulka szczypiorkowa (sam szczypiorek)
  • 1 limonka
  • łyżka wodorostów Wakame
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion.Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz.Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto, po czym zalewamy gorącą woda z czajnika.Dorzucamy kostkę rosołową, oraz wlewamy sosy. Zagotowujemy.Oczyszczonego ze skóry łososia kroimy w kostkę. Krewetki oczyszczamy. Calość kropimy połówką limonki. Całość wrzucamy do gotującego sie bulionu. Dodajemy wodorosty.Zagotowujemy ok 1- 2 min. Zdejmujemy z "ognia" i doprawiamy do smaku. Do miseczki nalewamy bulionu. Na wierzch posiekana cebulka szczypiorkowa z płatkami chili dopełniają całości.


bon appetit!







Comments

Popular Posts