Cynamonowe pączki z karmelem

Cynamonowe pączki z karmelem, posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „ok, zjem tylko jednego pączka”. Lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku, wzorowane na amerykańskich pączkach z dziurką. Do tego zapach cynamonu – powiedzcie sami, że warto się skusić.
 

Cynamonowe pączki z karmelem

 

 

Składniki (na 20 sztuk)

 
5 szklanek mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/3 roztopionego masła
 
Dodatkowo
olej do smażenia
1/2 szklanki cukru
1/4 masła
1/3 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli
pokruszone orzeszki ziemne
 

 

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn – do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 min.  Składniki rozczynu odjąć z przepisu na ciasto. 
 
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, solą i cukrem. Dodać rozczyn, jajka, wodę, mleko i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką  i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
Pączki smażyć w średnio gorącym tłuszczu do złotego koloru z obu stron. Następnie przełożyć na papierowe ręczniki. 
Sos karmelowy W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gotowe pączki posmarować karmelem i posypać pokruszonymi orzeszkami.

26 komentarzy do wpisu „Cynamonowe pączki z karmelem”

  1. perfekcyjne! uwielbiam takie smakołyki! i pewnie nie poprzestałabym ani na jednym, ani na dwóch… ale nieważne, oby poszło gdzie trzeba, bo tego bym sobie nie odmówiła! :)

  2. O mamo, jakie pyszności :)) I bądź tu człowieku na diecie, gdy po nocach się takie cudeńka ogląda ;)
    Robisz przepiękne zdjęcia.
    Pozdrawiam

Możliwość komentowania jest wyłączona.