Cynamonowe pączki z karmelem, posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „ok, zjem tylko jednego pączka”. Lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku, wzorowane na amerykańskich pączkach z dziurką. Do tego zapach cynamonu – powiedzcie sami, że warto się skusić.
Cynamonowe pączki z karmelem
Składniki (na 20 sztuk)
5 szklanek mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/3 roztopionego masła
Dodatkowo
olej do smażenia
olej do smażenia
1/2 szklanki cukru
1/4 masła
1/3 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli
szczypta soli
pokruszone orzeszki ziemne
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn – do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 min. Składniki rozczynu odjąć z przepisu na ciasto.
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, solą i cukrem. Dodać rozczyn, jajka, wodę, mleko i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
Pączki smażyć w średnio gorącym tłuszczu do złotego koloru z obu stron. Następnie przełożyć na papierowe ręczniki.
Sos karmelowy – W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gotowe pączki posmarować karmelem i posypać pokruszonymi orzeszkami.
cudowny przepis, musimy wypróbować
zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Łał! ,cynamonowe szczęście!.
Jeśli z cynamonem to biorę beż wahania, wiesz o tym:>
uwielbiam ten rodzaj pączków :) a w dodatku z karmelem ….mniami :)
Wyglądają OBŁĘDNIE!
Fantastycznie wyglądają! :)
Ale pyszne … cynamonowe z karmelem… Świetnie wyrośnięte. Tylko się zajadać :)
U mnie też paczki z dziurką, kolorowe :)
Nie lubię pączków, donutów, faworków czy innych karnawałowych łakoci, ale na te donuty to bym się skusiła! :)
Prześliczne ci wyszły! :)
Twoje przepisy bardzo trafiają w moje podniebienia :D Nie mogłabym nie dodać do obserwowanych :)
Perfekcja. Na pewno nie skończyło by się na jednym. Uwielbiam jeść :)
Uwielbiam te pączusie :)
Ale kalorii :) Takie piękne i pyszne, że nie sposób się nie oprzeć.
O rany, wyglądają cudownie obłędnie! :))
Nie dość, że z karmelem to jeszcze z cynamonem! Zdecydowanie moje smaki ;)
Bajeczne cudeńka! <3
Niebo w gębie :) też się przymierzam do takich pyszności :)
Jejku, jak one pięknie wyglądają. Nic tylko dorwać się do nich i jeść póki nie znikną :-)
Wspaniałe smaki, zapachniało mi najlepszą cukiernią…mniam :)
Fantastyczne!! nie mogę oderwać od nich oczu :D
perfekcyjne! uwielbiam takie smakołyki! i pewnie nie poprzestałabym ani na jednym, ani na dwóch… ale nieważne, oby poszło gdzie trzeba, bo tego bym sobie nie odmówiła! :)
Bardzo mi się podoba ich dekoracja :) Musiały smakować cudownie z tym karmelem i orzeszkami ;)
O mamo, jakie pyszności :)) I bądź tu człowieku na diecie, gdy po nocach się takie cudeńka ogląda ;)
Robisz przepiękne zdjęcia.
Pozdrawiam
bajeczne!
Och jej! Jakie pyszności! *_* Chcę, żeby tłusty czwartek był co tydzień! Bym mógł wtedy piec pączki znacznie częściej i bez wyrzutów sumienia :D
jejku jak malowane!