sobota, 30 stycznia 2016

Azjatyckie kąski z sezamem i kokosowym ryżem

Składniki:
na 3 porcje
  • 2 filety z kurczaka (400g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • 0,5 szklanki coca- coli
  • 0,5 kubka wiórków kokosowych
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżeczki sezamu
  • 0,5 kubka orzeszków pecan
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz
 Przygotowanie:
  • filety z kurczaka myjemy, odsączamy, kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki zalewamy sosem sojowym około 3-4 łyżkami, dolewamy łyżeczkę octu ryżowego, doprawiamy pieprzem, odstawiamy na min 2 godziny
  • kurczaka oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
  • smażymy na rumiany złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni
  • wstawiamy wodę na ryż
  • paprykę kroimy w paseczki, cebulę podobnie, czosnek szatkujemy
  • warzywa podsmażamy, zalewamy colą, podgrzewamy, dorzucamy mięso i sezam oraz orzeszki
  • do ugotowanego ryżu dokładamy pokrojoną dymkę, wiórki kokosowe i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy
  • podajemy z gorącym ryżem
  • SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz