czwartek, 28 stycznia 2016

MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY )

Karnawał trwa, ostatki już całkiem niedługo...
Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek.
Uważam, że jest to fajna alternatywa, dla tradycyjnego śledzia.
Choć dobry śledź, nie jest zły :)


SKŁADNIKI:

350 g świeżego łososia
300 ml wody
1 łyżka soli
50 g cebuli
3-4 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
olej około szklanki

A jak to zrobić:

Sól bardzo dokładnie rozpuścić w wodzie.
Łososia umyć i pokroić w kostkę około 2 na 2 cm.
Rybę przełożyć do naczynia, może być słoik, i zalać solanką.
Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Przed marynowaniem, łososia należy odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem.
Do słoja wkładamy warstwowo kawałki łososia, cebulę i przyprawy.
Całość zalewamy olejem.
Wstawiamy do lodówki na 48 godzin, aby ryba dobrze się zamarynowała.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...