Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia. Ale to nie wszystko. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego też bardzo często z niego korzystam. Kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, pełnią ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku.



 Składniki:
Bliny :
150 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g mąki gryczanej
1 łyżka miodu
2 jajka
100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia
200 ml mleka
250 g tartych buraków
1 łyżeczka soli

Majonez chrzanowy:
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy
200 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu

Dodatki:
6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych
kawior
koperek
Przygotowanie:
Bliny: Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy jeszcze minutę. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny. Po tym czasie skrapiamy patelnię olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy około 2 łyżki ciasta i smażymy bliny przez około 3 minuty z każdej strony.

Majonez chrzanowy: Do przygotowania majonezu potrzebujemy blender i pojemnik (np słoik) o dnie niewiele szerszym od końcówki blendera. Do pojemnika dajemy wszystkie składniki, wkładamy blender i miksujemy unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po około 6 sekundach majonez jest gotowy.

Bliny podajemy z przygotowanym majonezem chrzanowym, śledziem pokrojonym w paski, kawiorem, udekorowane koperkiem.




                                                                                   

Komentarze

Popularne posty