expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 26 stycznia 2016

Pierś z kaczki pieczona w winie

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy Fanex, która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą.

Składniki:
1-2 piersi z kaczki
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
1/4 łyżeczki cynamonu
majeranek
Sól
2 łyżki oleju
300 ml. wytrawnego wina czerwonego
Dodatkowo:
konfitura żurawinowa Fanex
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami.
Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry, wlewamy wino, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu piersi kroimy w plastry, polewamy konfiturą żurawinową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz