Dziś mój ulubiony dodatek do drugiego dania który zawsze
zamawiam w górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.
Kapusta zasmażana
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- szczypta kminku
- jeden grzybek suszony
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- mąka
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i
gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia
laurowego, kminku i grzybka. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, (jeżeli jest
chudy możemy dodać nie wielką ilość oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i
całość podsmażamy. Przekładamy do gotującej się kapusty baz tłuszczu. Na
patelni po smażeniu robimy zasmażkę. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy
zasmażkę, wszystko mieszamy i dusimy aż zgęstnieje. Doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem i natką pietruszki.
Życzę smacznego
Nie miałam jeszcze okazji jeść takiej kapusty, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła!!!
OdpowiedzUsuńLubię! A tak dawno nie jadłam... pycha!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl