Dziś placek do barszczu, czyli alternatywa dla krokietów i
pasztecików. Idealny do czerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu kuchnia w czekoladzie
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 zupa ogonowa
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp.
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 całe jajko
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2x kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Farsz
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy
starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość
smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy
do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na
grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy.
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy
margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę,
szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i
wsadzamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część
ciasta. Wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Po podpieczeniu
wyjmujemy i wykładamy na cieście farsz. Przykrywamy drugą częścią ciasta,
nakłuwamy widelcem i pieczemy w 18o stopniach przez około godzinę.
Życzę smacznego
bardzo fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)