Kolejny przepis na domową wędlinę, bez sztucznych dodatków i dziwnych ulepszaczy.
Bardzo prosta do przygotowania i smaczna.
Szynkę marynujemy w przyprawach i ziołach, bardzo krótko gotujemy i tak naprawdę to na tyle. Ja lubię ją jeszcze delikatnie posmarować glazurą i podbiec chwilę by naprała ładnych złotych kolorków.
Po inne przepisy na wędlin zajrzycie do wpisu: Zbiór Przepisów na domową wędlinę
A do kanapki wolicie domową wędlinę czy domowy kotlet? a może cos innego?
Składniki:
ok 1 kg szynka wieprzowa
3 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
łyżeczka pieprzu
do gotowania:
1/2 szkl soli
6 liści laurowych
10 szt ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu
5-6 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
glazura:
2 łyżki miodu
płaska łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Szynkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Zostawiamy na noc do zamarynowania. Mięso można związać/zasznurować.
Tego samego dnia zagotowujemy 2 litry wody z wszystkimi przyprawami, gotujemy 5 min pod przykryciem, wyłączamy grzanie i zostawiamy zalewę do całkowitego ostygnięcia.
Następnego dnia szynkę wkładamy do zimnej zalewy, włączamy grzanie, zagotowujemy płyn z szynką i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut, wyłączamy, zostawiamy szynkę w zalewie do ostudzenia.
Ostudzoną szynkę wyjmujemy z zalewy, pozbywamy się sznurowania, smarujemy glazurą i pieczemy w piekarniku z funkcją grill kilkanaście minut aż szynka zezłoci się.
Może Cię zainteresować:
Deska serów – jak ją przygotować?
Zbiór przepisów na JAJKA faszerowane
Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film