wtorek, 14 kwietnia 2015

Batony z orzechami

Składniki
(na 5 porcji)

- 20 g sezamu (ok. 2 łyżki),
- 30 g nasion słonecznika (ok. 3 łyżki),
- 20 g migdałów (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów arachidowych (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów włoskich (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów laskowych (ok. 2 łyżki),
- 2 łyżki miodu (ok. 48g).


Sposób przygotowania

1. Prażymy orzechy i nasiona.
2. Podgrzewamy miód.
3. Łączymy miód z mieszanką.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.
6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).




Batony orzechowe są bogate w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 36 g 
Energia: 188,0 kcal
Białko: 5,5 g  
Tłuszcz: 13,9 g 
Węglowodany: 12,7 g
Błonnik pokarmowy : 2,1 g





Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.