niedziela, 10 maja 2015

Domowe hamburgery

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 filety z kurczaka (ok. 240g),
- 2 pomidory suszone (ok. 40g),
- 2 plastry pomidora (ok. 40g),
- ¼ papryki (ok. 50g),
- 2 liście sałaty (ok. 10g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g),
- 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g),
- przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól,  pieprz, sok z cytryny.


Sposób przygotowania

1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów.
2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min.
4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika.
6. Paprykę kroimy w paski.
7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką.
8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.




Hamburger jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednego burgera:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 486,5 kcal   
Białko: 35,4 g   
Tłuszcze: 10,7 g  
Węglowodany: 69,5 g 
Błonnik pokarmowy : 8,3 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.