poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sałatka z truskawkami

Składniki
(na 2 porcje)


- 2 garście roszponki (ok. 50g),
- 10 truskawek (ok. 100g),
- plaster sera Feta (ok. 25g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g).


Sposób przygotowania

1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu.
2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę.
3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek.




Sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 116,5 kcal   
Białko: 4,1 g   
Tłuszcze: 9,5 g  
Węglowodany: 5,4
Błonnik pokarmowy : 1,6 g








Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.