wtorek, 18 sierpnia 2015

Pasta słonecznikowa

Składniki
(na 10 porcji)

- 10 łyżek słonecznika (ok. 100g),  
- 5 suszonych pomidorów (ok. 100g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy).
2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody).
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem.




Pasta jest bogata w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- witaminę E, która jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 20 g  
Energia: 77,4 kcal
Białko: 2,9 g   
Tłuszcz: 5,8 g  
Węglowodany: 4,8 g 
Błonnik pokarmowy : 1,2 g







Smacznego i zdrowego:-)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.