czwartek, 3 września 2015

Lody bananowe z orzechami i czekoladą

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 banany (ok. 230 g),
- 3 kostki czekolady gorzkiej (ok. 15g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (20g),
- łyżka soku z cytryny.


Sposób przygotowania

1. Banany obieramy ze skóry, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na ok. 3h.
2. Banany miksujemy z dodatkiem soku z cytryny.
3. Prażymy orzechy włoskie.
4. Trzemy na tarce czekoladę gorzką.
5. Banany mieszamy z czekoladą, orzechami i przekładamy do pucharków.





Lody bananowe z malinami są bogate w:

- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- magnez (pochodzący z orzechów i czekolady), który odpowiada za prawidłową pobudliwość komórek nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 136 g  
Energia: 219,0 kcal   
Białko: 3,3 g   
Tłuszcze: 9,0 g  
Węglowodany: 33,5 g 
Błonnik pokarmowy : 2,8 g


  

Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.