czwartek, 12 listopada 2015

Kurczak z pomidorkami i makaronem

Składniki
(na 2 porcje)

- 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g),
- 2 piersi z kurczaka (ok. 200g),
- 2 cebule (ok. 140g),
- ząbek czosnku,
- opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, świeża bazylia.


Sposób przygotowania

1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej.
2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej pomidorki koktajlowe
3. Do pomidorków dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka.
4. Całość zagęszczamy jogurtem greckim.            
5. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.



Kurczak z pomidorkami i makaronem jest bogaty w:

- likopen (pochodzący z pomidorów), który działa przeciwnowotworowo,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i czosnku.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g  
Energia: 642,8 kcal   
Białko: 35,9 g   
Tłuszcze: 16,8 g  
Węglowodany: 91,1
Błonnik pokarmowy : 5,4 g



Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.