poniedziałek, 16 listopada 2015

Pralinki morelowe

Składniki
(na 20 sztuk- 10 porcji)

- 35 g amarantusa ekspandowanego,
- 8 suszonych moreli (ok. 80g),

do obtoczenia pralinek
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów (ok. 20g).


Sposób przygotowania

1. Suszone morele zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Morele miksujemy.
3. Mieszamy morele z amarantusem.
5. Formujemy kuleczki, obtaczamy w rozdrobnionych płatkach migdałów i umieszczamy w papilotkach.




Pralinki amarantusowe są bogate w:

- wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z moreli suszonych), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki):

Porcja waży: ok. 14 g  
Energia: 48,5 kcal   
Białko: 1,4 g   
Tłuszcze: 1,4 g  
Węglowodany: 8,2 g 
Błonnik pokarmowy : 1,6 g




Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.