1/22/2016

Potrawka z fasolki konserwowej

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli konserwowej
  • słoik suszonych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy 50 dag
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • płaska łyżka tymianku 
  • płaska łyżka oregano
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki a oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami.

Ilość porcji:4
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt przygotowania: 15 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger