Maślankowe bułeczki

Pyszne, nie tylko na początek dnia – domowe maślankowe bułeczki z sezamem :-) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ziaren sezamu

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej blasze i ponownie zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 C.







Komentarze