Czekoladowy kuskus z żurawiną i orzechami




 Co powiecie na słodką przekąskę, zdrowy deser i pożywne śniadanie w jednym? Kuskus jest bardzo sycący - zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Dodatek mleka sprawia, że danie jest bogate w łatwo przyswajalne białka, orzechy włoskie pokrywają zapotrzebowanie na cenne kwasy omega-3 i chronią serce, a żurawina pomaga nam dbać o pęcherz. I jak tu nie kochać takiego połączenia? Jeśli dbacie o zdrowie, koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Potrzebne nam (na 1 porcję):
- 80 g kuskusu
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kakao instant (lub 2 zwykłego i łyżeczka cukru)
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżki orzechów
- 1,5 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
 Mleko podgrzewamy z kakao i przyprawą korzenną nie doprowadzając do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy kuskus i odstawiamy na 5 minut. Gdy kuskus napęcznieje przekładamy go do miseczki i posypujemy żurawiną oraz potłuczonymi orzechami. Smacznego!

Komentarze