niedziela, 17 stycznia 2016

Wegańskie bezy czyli bezy bez jajek na zalewie z cieciorki

Bezy bez jajek?!? Kiedyś myślałam, że to niemożliwe. Bezy z zalewy z grochu? Z tej ciecierzycy, z której robię hummus? Przecież to nie może dobrze smakować... A jednak! Chrupiąca, lekko twarda skorupka i miękki środek. Spróbujcie sami. Nic nie tracicie. Wodę i tak wylewacie, a do wersji podstawowej potrzebny jest tylko cukier. Ja dodaję parę opcjonalnych dodatków, które sprawiają, że bezy są wyjątkowe. Podstawowy przepis na bezy, który modyfikuję, poznałam tutaj <klik> .

                       

                       




Składniki (2 blaszki):
  • woda z 1 puszki ciecierzycy
  • 3/4 kubka cukru (ok 185 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g)
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  •  barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Przygotowanie (15 minut plus pieczenie):
wegańskie bezy przygotowujemy jak normalne bezy*:
- wodę z cieciorki miksujemy na sztywną, białą pianę
- dodajemy cukier małymi porcjami, wodę różaną, barwnik i miksujemy do połączenia
- bezy pieczemy w 120 -130 stopniach, małe ok 1 godzinę, średnie 1,15 godziny

* jeśli wodę z cieciorki od razu połączymy z cukrem i zmiksujemy na sztywną, białą pianę też wyjdą piękne bezy

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz