sobota, 16 stycznia 2016

Pancakes- amerykańskie naleśniki

Kiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja, aby wypróbować Pancakes'ów :) Delikatne i puszyste-wprost rozpływają się w ustach! Zapraszam! :)



Pancakes po polsku

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzepać, dodać mleko oraz mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszać.
  2. Dodać masło. Odstawić na 15 min.
  3. Po tym czasie smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej i suchej patelni teflonowej (na średnim ogniu, aby ciasto urosło).
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub jogurtem itp.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Po prostu je uwielbiam, idealne na leniwe weekendowe śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  2. my też je uwielbiamy- od pierwszego kęsa można się zakochać :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że takie naleśniki smakował by najlepiej, gdyby oblać je sowicie syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że każdy ma swoje ulubione i sprawdzone dodatki :) pozdrawiam

      Usuń

Dodaj swój komentarz