sobota, 16 stycznia 2016

Snickers wg Siostry Anastazji

Dawno nie było przepisu na duże ciasto, więc gdy za oknem zimno, czas wziąć się do pracy w kuchni i potem cieszyć się pysznościami wartymi grzechu. Dla osób na diecie - zróbcie sobie chwilę przerwy, bo z całą pewnością to ciasto do dietetycznych nie należy. Jest przepyszne, wspaniałe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ale cóż - od czasu do czasu każdemu się należy :) Smacznego!


CIASTO KRUCHE:
Składniki:
30 dag mąki
20 dag margaryny
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę dodajemy do mąki i siekamy na drobno. Potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Wyrabiamy ciasto dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min.

CIASTO KOKOSOWE
Składniki:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
5 białek
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min.

CIASTO ORZECHOWE
Składniki:
15 dag orzechów
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Potem dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25-30 min.

KREM
Składniki:
2 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru kryształu
2,5 łyżki mąki pszennej
40 dag masła
Wykonanie:
W 0.5 szkl. zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenną i żółtkami.  Resztę mleka gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia.
Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając.

PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia